Miten voi itse pitää huolta hyvinvoinnista ja milloin hakeutua hierontaan

Tälle sivulle julkaisemme tyypillisimpiä tuki- ja liikuntaelinsairauksista sekä tietoa hieronnan vaikutuksista ja mahdollisuuksista. Tarjolla on lisäksi itsehuoltovinkkejä ja kehonhuoltovideoita, joilla voit huoltaa kehoasi.

Haluatko tietää ensimmäisten joukossa kun julkaisemme lisää materiaalia? Seuraa meitä Instagrammissa ja Facebookissa!

Onko sinulla jokin tietty oireyhtymä johon toivoisit vinkkejä tai kysymyksiä hieronnasta? Lähetä meille viesti joko sosiaalisenmedian kanavissa tai sähköpostilla info@hierojahelsinki.fi ja ehkä sinun kysymyksesi on seuraavan julkaisumme aihe.

 


JÄNNITYSNISKA ja JÄNNITYSPÄÄNSÄRKY

 

JÄNNITYSNISKA ja JÄNNITYSPÄÄNSÄRKY

Mikä on jännitysniska ja miten oireilee

Jännitysniskalla kuvaillaan ylävartalolla niska-hartiaseudulla ilmenevää jatkuvaa lihaskireyttä, joka voi oireilla jopa huimauksena, sormien puutumisena ja päänsärkynä. Lihakset tuntuvat kireiltä ja lihasheikkoutta ilmenee. Liikkeessä ylävartalon lihakset saattavat kipuilla. Usein ylävartaloa on vaikea saada rennoksi.

Mistä johtuu

Jatkuvat staattiset asennot kuormittavat ylävartalon lihaksistoa tai nukkuessa niska ei saa riittävästi tukea tyynystä. Pitkään jatkuneena staattisena kuormituksena lihaksisto jännittyy ja pahimmillaan oireista voi tulla pysyviä eli oireet kroonistuvat. Usein jännitysniskasta kärsii näyttöpäätetyötä tekevät, mutta missä tahansa pitkään yksipuolisessa työasennossa työskennellessä on riski saada jännitysniskan oireita.

Miten hoidetaan?

Jännitysniskaan saa apua itse tehtävin harjoittein ja hieronnalla.

Itsehoito

Jännitysniskaan on helppo saada apua itse muutamilla liikkeillä jo. Aluksi kuormittuneita lihaksia saattaa olla vaikea aktivoida tai liikunta aiheuttaa kipua. Mitä pidempään oireet on jatkunut, sen pidempään niiden hoitaminenkin kestää. Säännöllisellä harjoitteilla oireita voi helpottaa, poistaa ja ennenkaikkea pitää poissa.

Kuormittuneita lihaksia voi olla vaikea aktivoida lihastyöhön treenatessa. Kuntosaliharjoitteissa ylävartalolle tarkoitetuissa liikkeissä lihastyö ei ehkä kohdennu haluttuun lihasryhmään oikein, jos henkilöllä on kroonistuneita jännitysniskan oireita.

Lihasten hyvä kunto ylläpitää ylävartalon toimintakykyä. Lihaksia tulee aktivoida jotta ne jaksavat kannatella ylävartalon ryhtiä. Myös staattista työskentelyä tulee välttää pitkiä aikoja kerrallaan, mutta keholla on paremmat edellytykset palautua työn kuormituksesta, kun lihaksisto on kunnossa. 

Löydät alta kaksi erinomaista harjoitetta, jotka tehdään ilman vastusta. Ensimmäinen harjoite on kevyt harjoite, joka on tarkoitettu sinulle jolla liikkuminen aiheuttaa ylävartalolla kipua ja toinen on sinulle, kun lihakset ovat tottuneet hoitoon tai oireesi ei vielä aiheuta kipua liikkeessä.

Istuen tehtävä kevyt niska-hartiaseudun harjoittelu helpottamaan kireää ylävartaloa.

Lattialla tehtävä harjoitus ylävartalolle lievittämään ja ennahta ehkäisemään ylävartalon lihaskireyksiä.

Meiltä kysytään usein kehittyykö lihakset kuinka suuriksi harjoitteilla, mutta jos pelkona on että harjoitteet saavat lihakset kasvamaan kehonrakentajan tasolle, niin siitä ei ole pelkoa.

Ryhtisi kohenee ja jännitysniskan oireet pysyvät poissa.

Miten hieronnalla hoidetaan hoidetaan jännitysniskaa ja jännityspäänsärkyä

Hieronnalla voidaan tuoda nopeasti helpotusta oireisiin. Mahdollinen puutuminen sormissa ja huimaus saattavat poistua jo yhdellä hoitokerralla, mutta helpottavat vähintään erittäin paljon.

Hieronnalla rentoutetaan ylävartalon lihaksia, jotta ne palautuvat staattisesta kuormituksesta ja parantuminen voi alkaa. Yhdistettynä harjoitteisiin voi oireet saada helpottamaan ja poistumaan hyvinkin nopeasti.

Hieroja käsittelee yläselän, hartioiden ja niskan lihakset. Käsittelyn voimakkuus riippuu asiakkaan tilanteesta ja miten hänen lihakset vastaavat käsittelyyn. Kallonpohjan lihakset käsitellään mikäli asiakkaalle se sopii. Helposti päänsärkyyn taipuvalle kallonpohjan käsittely tehdään varovasti tai se jätetään pois jotta käsittely ei laukaise voimakasta päänsärkyä.

Myös kaulan lihakset saatetaan käsitellä, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Lopuksi usein kaularangalle tehdään kevyt traktio, jolla pyritään tuomaan tilaa hermopäille.

Jos et ole koskaan käynyt hieronnassa voit katsoa alta tiivistelmän mitä hieronnassa tapahtuu

Mitä niska-hartiaseudun hieronnassa tapahtuu

Millainen hoitosuunnitelma

Jännitysniskan hoitosuunnitelma riippuu hyvin paljon yksilöstä. Miten kauan oireet ovat olleet, kuinka voimakkaat ja miten hänen ympäristönsä edesauttaa oireiden syntymistä. Pitkät hektiset työpäivät staattisessa asennossa ei ole ideaalein paranemiselle ja hoitosuunnitelma saattaa olla hyvinkin intensiivinen. Aluksi saatetaan tarvita useampi hierontahoito, jotta paraneminen saadaan alkuun unohtamatta lihasharjoitteita.

Lievemmissä tilanteissa asiakakkaan kanssa on alue hoidettu hieronnalla 1-2 kertaa noin 2 viikon välillä ja jatkokäynti on vasta kuukauden tai kahden päästä. Harjoitteilla voi pidentää hoitoväliä ja pitkällä aika välillä lihaskuntoa ylläpitämällä hierontaa tarvitaan vain satunnaisesti.

Sitoutuminen hoitosuunnitelmaan on ratkaisevassa asemassa.

Suosittelemme asiakkaalle kolmen kerran sarjakorttia 45-minuutin hierontaan, jonka saa kätevästi ostettua verkkokaupastamme tai varauksen yhteydessä.


Ajan saa helposti varattua jopa tunnin varoitusajalla. 

voit tutustua ammattilaistemme esittelyihin Hierojat-sivulta


Tervetuloa hierontaan